讲座报告

【讲座】名师讲坛:Challenges for Human Machine Systems: Sensing, Algorithms and Applications

主讲人: 刘洪海
主   办: 福州大学机械学院
时   间: 2017-03-25 15:00
地   点: 机械北楼415

嘉宾简介:

刘洪海,中组部千人计划,上海交通大学讲席教授。2003年于英国伦敦大学获得博士学位,并先后在英国伦敦大学和阿伯丁大学进行博士后研究, 2011年起担任英国朴茨茅斯大学教授及系统工程和生物医学机器人学科主任。

刘洪海教授主要从事生物信号测量技术,生机电一体化及智能机器人理论与应用等方面的研究,先后主持和完成了中国自然科学基金,英国工程和物理科学研究基金委,欧盟第七框架计划,皇家科学院等政府部门的重点研究课题多项,取得了一系列具有国际影响的创新成果。发表论文200多篇,研究成果以系列论文形式在国际杂志发表。他是多家国际权威杂志的主编和副主编。刘洪海教授是英国工程和技术学会会士。

Abstract:

The talk presents challenges for human machine systems giving priority to interface among symbol and sub-symbol modules. Three case studies will be presented to address the identified challenges in the speakers team in Portsmouth, UK. The talk first will present a unified computational framework aimed at instilling human hand manipulation skills into an artificial prosthesis, with a focus on sensing, gesture recognition and skill transfer. Then the talk will also report recent development on gaze estimation driven solution for interacting children with autism spectrum disorders. Finally the talk will demonstrate research in tracking/recognition for suspicious behaviour ships in English Channel. Examples will be presented of the most recent developments in the Intelligent Systems and Biomedical Robotics Group in the field of prosthetic sensing, behaviour analytics and skill transfer.